Witamina A:
nazywana jest również retinolem, betakarotenem, prowitaminą A lub akseroftolem. Najczęściej spotyka się ją pod postacią retinolu, kiedy pochodzi od produktów zwierzęcych, w przypadku pochodzenia roślinnego nazywana jest betakarotenem – prowitaminą A. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Poza szeregiem funkcji jakie pełni w organizmie, jej niedobór może prowadzić do tzw. „kurzej ślepoty”, zmian skórnych, zespołu suchego oka, kruchych i łamliwych paznokci, braku apetytu, zwiększonej podatności na infekcje, zachowanie wzrostu.
Witamina A w produktach zwierzęcych występuje w: tłuszczach ryb, żółtkach jaj, produktach mlecznych, w produktach roślinnych występuje w postaci karotenu w: marchwi, czerwonej papryce, brokułach, suszonych morelach, dyni.
Witaminy grupy B:
należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie dlatego trzeba dbać o ich uzupełnianie. Witaminy B odpowiadają za szereg funkcji w organizmie i odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie m.in.: chronią przed chorobami nowotworowymi, odpowiadają za prawidłowy rozwój psychiczny. Do grupy witamin B należą takie witaminy jak: witamina B1 czyli tiamina, witamina B2 czyli ryboflawina, witamina B3 czyli niacyna lub witamina PP, witamina B4 czyli cholina, witamina B5 inaczej zwana kwasem pantotenowym, witamina B6 czyli pirydoksyna, witamina B7 nazwana biotyną lub witaminą H, witamina B8 inaczej nazywana inozytolem, witamina B9 czyli popularnie nazywana kwasem foliowym lub witaminą M, witamina B10 – kwas PABA (kwas p-aminobenzoesowy), witamina B11 kwas foliowy, witamina B12 czyli cyjanokobalamina, witamina B13 czyli kwas orotowy, witamina B15 czyli kwas pangamowy, witamina B16 znana jako inozyt.
Witamina C:
należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina C (kwas L-askorbinowy, askorbinian sodu) wpływa na stan naszej skóry, poprawia naszą odporność Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Witamina C chroni przed nowotworami jelita grubego, gdyż zapobiega tworzeniu się nitrozoamin, które wykazują właściwości kancerogenne. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, zwłaszcza raka żołądka i przełyku.
Witamina D3
jedną ze szczególnie cennych dla ciała witamin jest witamina D3. Nazywana jest często witaminą słońca, ponieważ jest produkowana z cholesterolu, gdy ciało zostaje wystawione na ekspozycję słoneczną. Ale na szczęście można też kupić żywność, suplementy diety z wysoką jej zawartością. Witamina D3 ma właściwości bardzo różne, od budowy kości, zębów po wzmacnianie odporności. W obecnych czasach z uwagi na bardzo małą ekspozycję naszych organizmów na światło słoneczne oraz z uwagi na fakt, że w obecnych pokarmach zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest 10-krotnie niższa niż jeszcze przed kilkudziesięcioma laty pozostaje nam uzupełnianie witaminy D3 w postaci suplementów diety, aby utrzymywać jej niezbędny poziom w organizmie.
Witamina E
posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Najbardziej znaną jej formą jest α-tokoferol. Jednak „pełna” witamina E składa się z czterech tokoferoli (α, β, γ, δ) i czterech tokotrienoli (α, β, γ, δ). Witamina E zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, Witamina E wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi.
Witamina K
jest grupą związków, w skład niej wchodzą witaminy K1 i K2. Witamina K1 odpowiada przede wszystkim za krzepnięcie krwi. Witamina K2 określana jest mianem menachionów. Jej rola obecnie uznawana jest za równorzędną z rolą witaminy D w utrzymywaniu prawidłowego stanu kości i zębów, bowiem witamina K2 odpowiada za „transport” wapnia m.in. do kości i zębów. Witamina D3 i K2 działają współzależnie dlatego zaleca się jednoczesną suplementację tych witamin.