Cynk to jeden z pierwiastków - mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo egzystować. Zła i nieprawidłowa dieta może doprowadzić do niedoborów cynku w organizmie. Cynk pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Wynika to z faktu, że jest obecny w strukturze około 200 różnych enzymów. Jeżeli więc nie dostarczamy cynku w odpowiedniej ilości, bardzo wiele procesów nie działa prawidłowo lub są spowolnione. Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg cynku, ale zaleca się, żeby jego ilość była znacznie większa i wynosiła 15-20 mg.
Cynk jest pierwiastkiem bardzo ważnym dla skóry, włosów i paznokci. Jego niedobory skutkują nie tylko pogorszeniem stanu skóry, ale również kiepskim gojeniem się ran. Ma to również związek z faktem, że ten mikroelement reguluje stężenie witaminy A. Dzięki temu cynk pomaga leczyć trądzik i owrzodzenia.
Cynk wspomaga działanie układu immunologicznego, jego niedobór skutkuje spadkiem ilości przeciwciał, a co za tym idzie - zmniejszeniem odporności. Skłonność do częstszego zapadania na infekcje może być połączona z ciągłym uczuciem zmęczenia i zaburzeniami koncentracji.
Widocznym objawem niedoboru cynku jest pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci.
Niedobór cynku osłabia również zmysły. Osoby, które mają za mało pierwiastka, skarżą się na suchość w ustach i pogorszenie smaku, a także węchu, co prowadzi do utraty apetytu. Związek cynku z metabolizmem witaminy A sprawia, że jego niedobór długofalowo może spowodować kurzą ślepotę.
Cynk podsumowanie.
Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Poza tym bierze udział w procesach rozrodczych i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobór cynku w organizmie powoduje spadek odporności oraz stany zapalne skóry.